Wat is taal?

Alleen de mens heeft het vermogen taal te spreken, te lezen en te schrijven en om ingewikkelde taal te begrijpen. Met Taal brengt u uw gedachten, wensen en informatie over aan anderen. Zo kunt u met behulp van taal bij de bakker kenbaar maken wat u wilt kopen. Met taal leert u ook vakken op school. In de Tweede Kamer worden verhitte discussies gevoerd door middel van taal.

Door communicatie kunnen we onze lichamelijke behoeften aangeven, maar de belangrijkste reden om te communiceren is het bevredigen van onze sociale behoeften. Mensen hebben nou eenmaal een sterke behoefte aan contact met anderen om gevoelens, ideeën en ervaringen uit te wisselen. Of we nu blij, verdrietig, opgewonden of gefrustreerd zijn, we hebben iemand nodig tegen wie we dat kunnen zeggen. Taal is één van de middelen die we gebruiken om te communiceren.

Taal heeft nog een andere belangrijke functie. Het is een instrument voor denken en leren. Met behulp van taal kunnen we plannen maken, problemen signaleren, redeneren, alternatieven bedenken, problemen oplossen, fantaseren en voorspellen. Het leren van taal is belangrijk voor een goede sociale, emotionele en intellectuele ontwikkeling.

vrouw speelt met kind en blokken
Taalinhoud

Taalinhoud gaat over woordbegrip en woordproductie, maar ook over het leggen van verbanden.

Lees meer

kind opgesloten achter raam
Taalverwerving

Een kind dat niet met taal in aanraking komt zal nooit goed leren spreken. 
 

Lees meer

kind speelt met letters
Taalgebruik

Van jongs af aan experimenteert en oefent een kind met het gebruik van de communicatieregels van taal.

Lees meer

letters 450x200
Taalvorm

Bij de taalvorm wordt er vooral gelet op hoe een kind iets zegt: welke woorden en zinnen kiest het kind?

Lees meer